Rulada cu gem - de la Ramona Elena

Promo

Instructiuni

Timp de preparare:
10 minute
Timp de gatire:
12 minute
Portii: 1 rulada

Mod de preparare:
Am pus cuptorul la încins la 180 de grade. Până preparăm pandișpanul, cuptorul va fi fierbinte.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile împreună cu un strop de sare într-un bol și le batem până se formează o spumă tare. Am adăugat zahărul tos și pe cel vanilat și continuăm să mixăm până ce spuma devine lucioasă și foarte tare. Este important să bateți bine albușurile, astfel încât aerul acumulat în ele va ajuta la creșterea pandișpanului.
Adăugăm deodată cele 5 galbenușuri și mixăm 30 de secunde. Ultima adaugată, va fi făina cernută care se pune toată deodată, nu în mai multe ture. Dacă doriți să faceți un pandișpan cu cacao va trebui să înlocuiți un sfert din făină cu cacao (adică punetț 32 g cacao și 93 g făină). Am mixat alte 10 secunde și gata! După ce se adaugă făina nu se mai insistă cu mixerul. Dacă sunt „pungi” de făină, acestea se omogenizeaza cu spatula.
Consistența aluatului este una cremoasă, pufoasă – nu curgătoare!
Tapetăm tava cuptorului (40 x 32 cm) cu hârtie de copt și turnăm compoziția în ea. Nivelăm rapid cu o spatulă și dăm tava la cuptorul încins la 180 de grade.
Coacerea și umplerea ruladei cu gem
Am copt foaia pentru ruladă exact 12 minute la 180 de grade. Nu trebuie să fie prea rumenă, dar nici să rămână necoaptă. Scoatem tava din cuptor și mutat rapid foaia de rulada (cu tot cu hârtia de copt) pe masa de lucru. 
Dezlipim cu grijă hârtia de copt de pe foia pentru ruladă, din aproape în aproape. Este mai usor de dat jos atunci când este caldă decât după ce se mai răcește. Avem grijă să nu rupem foaia. Lăsăm foaia de pandișpan pe hârtia pe care s-a copt și o rulăm strâns în ea (pe lung, începând de la o latură lungă). 
Lăsăm rulada la răcorit 30 de minute. Niciodată nu se umple blatul cald pentru că devine cleios. După ce s-a răcorit, desfășurăm cu grijă foaia de ruladă și o ungem bine cu gem. Puteti alege orice gem doriti.
O rulăm înapoi, o înfășurăm bine în hârtia de copt și o lăsăm 15 minute să se odihnească (să intre gemul puțin în ea).

 

Ingrediente

Foaie ruladă:
5 oua
125 g zahar tos
125 g faina alba, cernuta
un varf de cutit de sare
1 plic de zahar vanilat
Umplutură:
250 g gem de caise, zmeura, macese sau de care doriti
Decor:
2 linguri de zahăr pudră

 

Produse folosite in aceasta reteta

1,86 Lei
(TVA inclus)

Zaharul vanilinat Coseli este un zahar pudra cu aroma de vanilie, ce asigura ...

2,39 Lei
(TVA inclus)

Zaharul pudra Coseli este un zahar cu aroma de vanilie, ce asigura o dispersi ...