Trucuri in bucatarie
1. Nu uitati sa adaugati un varf de sare la prajituri. Veti accentua astfel gustul de dulce.
2. Pentru un aluat bun, ingredientele folosite trebuie sa aiba aceeasi temperatura. Exceptie de la aceasta regula o fac aluaturile fragede. Pentru a face un aluat fraged perfect, trebuie sa folositi apa si unt foarte reci.
3. Feriti aluatul pus la dospit de curentii de aer.
4. Lasati aluatul foietaj sa se odihneasca 30 de minute intre fiecare repriza de prelucrare.
5. Blatul de tort prea uscat se tine inainte de insiropare intr-un servet umed.
6. Fructele folosite la prajituri se trec prin faina, pentru a nu se lasa la baza tavii. Sau, fructele zemoase, cirese, visine, care sunt folosite la prajituri, pot fi tinute in zahar timp de 2 ore pentru a-si lasa sucul.
7. Esentele de rom, vanilie, lamaie sau portocala etc. se adauga la urma, dupa ce s-au pus toate celelalte ingrediente.
8. Pentru o coacere uniforma a prajiturii se recomanda ca uleiul sa fie picurat in compozitie ca la maioneza.
9. Daca vrei sa faci o prajitura care are mai mult de 4-5 oua si constati ca nu ai oua suficiente, poti sa inlocuiesti un ou, cu o lingura de smantana, lapte sau sifon.
10. Pentru grabirea inmuierii untului rece, taie-l in cubulete si lasa-l la temperatura camerei 10-15 minute.
11. In cazul in care ramaneti fara hartie de copt, aceasta poate fi inlocuita cu succes de hartia obisnuita A3 sau A4 unsa cu ulei.
12. Pentru un cheesecake de exceptie aveti grija ca branza de vaci sa fie moale, lasata sa se incalzeasca la temperatura camerei cel putin 30 de minute dupa ce ati scos-o de la frigider. Daca nu este moale, branza de vaci nu se amesteca omogen.
13. Puteti controla daca prajitura este cruda sau nu infingand un bat de scobitoare in compozitia aflata la cuptor. In cazul in care compozitia nu se lipeste de bat, inseamna ca este gata.
14. Se poate intampla ca prajitura sa fie rumenita la suprafata, dar inauntru sa fie cruda. Pentru a evita arderea, se recomanda acoperirea prajiturii cu o hartie specifica de marimea formei si continuarea coacerii.
15. Prepara o inghetata fara cristale de gheata. Pentru asta nu trebuie decat sa adaugi in compozitie cateva picaturi de lamaie.
16. Zeama de lamaie face minuni si pentru fructele proaspat taiate. Astfel, daca nu doriti ca merele, perele sau bananele sa se inchida la culoare, stropiti-le cu cateva picaturi de zeama de lamaie.
17. Capsunile folosite pentru decor trebuie stropite cu alcool sau coniac, ca sa-si mentina savoarea si culoarea.
18. Puteti evita oxidarea fructelor folosite la ornarea prajiturilor si tartelor daca sunt unse cu gelatina transparenta.
19. O budinca perfecta fara crusta? Nimic mai simplu – presarati putin zahar pe deasupra, atunci cand budinca e fierbinte.
20. Pentru ca miezul bezelelor sa ramana moale, in compozitie se adauga 1 lingurita de amidon de porumb, iar baterea se face la turatie mijlocie, nu mare.