Plăcintă cu prune și nucă - de la Viorica

Promo

Instructiuni

Mod de preparare:

Aluatul se prepare într-un castron mic, se pune drojdia, zahărul și laptele călduț si se amestecă bine. Se lasă câteva minute drojdia să acționeze. 
Într-un castron mare se pune făina amestecată cu sarea și se face o gaură în mijlocul ei. Apoi se adaugă oul, iaurtul, uleiul și drojdia activată. Se amestecă totul bine până se obține un aluat moale și mătăsos. 
În funcție de consistența făinii și a iaurtului, e posibil să mai fie nevoie de făină. Se împarte aluatul în două părți egale, apoi se învelește fiecare bucată de aluat în folie alimentară și se lasă la temperatura camerei 15 minute. 
Între timp se pregătește umplutura: se încinge cuptorul la 180 grade Celsius. 
Se pune miezul de nuca într-o tavă și se dă tava la cuptor pentru 7-8 minute, până ce nucile capătă miros plăcut. Lăsăm nucile să se răcorească 2-3 minute, apoi se pun într-un prosop de bucătărie curat și se freacă prosopul între palme, astfel încât să curățe cojile nucilor. Se zdrobesc nucile bucăti mai mari. Într-un castron se pun prunele tocate în bucăți potrivite, se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoara și amidonul. Se amestecă bine și se lasă deoparte. Se întinde o bucată de aluat și se așează în tava de copt. Sucitorul se trece peste tava astfel încât să se taie marginile, apoi se presară nucile tocate. Peste nuci se pune amestecul de prune și se nivelează ușor. Apoi se întinde și cealaltă bucată de aluat care se fixează bine peste amestecul de prune, având grijă să se sigileze bine marginile plăcintei. 
Plăcinta se unge cu gălbenuș de ou și în mijlocul plăcintei se fac 5-6 crestături cu cuțitul, pentru a lăsa loc aburului format să iasă prin acele crestături, apoi pe margini se pun bucăți de nucă. Plăcinta se coace la 180 grade Celsius pentru 40-45 de minute până ce plăcinta se rumenește frumos. 
Se pudrează cu zahăr pudră vanilinat si este gata pentru servit.

Ingrediente

Pentru aluat:
• 1 ou
• 150 g iaurt gras
• 75 ml ulei
• 7g drojdie proaspată
• 2 linguri lapte
• 1 linguriță de zahăr
• 1 linguriță de sare
• 350 g făină
Pentru umplutura:
• 200 g miez de nucă
• 800 g prune curățate de sâmburi
• 150 g zahăr
• 1 linguriță de scorțișoară
• 2 lingurite zahar vanilinat
• 4 linguri amidon
Pentru ornat:
• 1 galbenus de ou
• jumatati de nuca. 

Produse folosite in aceasta reteta

1,86 Lei
(TVA inclus)

Zaharul vanilinat Coseli este un zahar pudra cu aroma de vanilie, ce asigura ...