Cozonac de vara - de la Stefanela

Promo

Instructiuni

Intr-un castron se cerne faina de doua ori. Intr-o cratita la aragaz pe foc mic se incalzeste laptele in care se adauga zaharul si esenta de vanilie. In alt castron galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si esenta de portocala/lamaie. La acest pas se poate folosi telul sau mixerul pentru aproximativ 5 minute. Adaug peste faina maiaua/praful de copt/bicarbonatul, laptele incalzit in cratita si galbenusurile frecate bine. Amestec usurel si framant cu mana adaugand treptat grasimea calduta(unt si ulei), iar pe masura ce aluatul se leaga inmoi mana in grasime pana o incorporez pe toata. Framant bine 30 min impaturind aluatul si il las o ora si jumatate la crescut.Aluatul se intinde in forma de dreptunghi, se intinde umplutura peste, se infasoara sub forma de rulou si se intinde in tava usor rasucit. Pentru umplutura folosesc cacao, stafide, nuca si esente. Cozonacii se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se presara cu zahar. Se lasa la cuptor pana se rumenesc si se coc bine.

Maiaua: Intr-un castron se pune drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele caldut din cratita (sa nu fie fierbinte). Peste maia se presara o mana de faina si se lasa la cald 10-15 min pana se crapa faina de deasupra.

Extra: pentru cozonaci foarte pufosi se poate presara putin praf de copt/bicarbonat de sodiu in aluat.

Umplutura: peste pudra de cacao se adauga cateva linguri de lapte cald din cratita si un albus de ou. Se amesteca cu nuca sfarmata, rahatul taiat cubulete si presarat cu zahar pudra, stafide si esenta de rom pana se formeaza o pasta.

Ingrediente

1 kg de făină pentru cozonac

50 g drojdie

500 ml lapte 3,5% grasime

200 g unt și ulei (50ml ulei și 150 g unt topit)

250 g zahăr

zahar pudra 2 plicuri

5 galbenusuri

optional: praf de copt/bicarbonat de sodiu

3 plicuri zahar vanilat

coaja rasa de la 2 lamai si o portocala

1 lingurita de sare

esenta de vanilie, portocala si lamaie

Umplutura:

Nuca

Stafide

Cacao

rahat după gust

esenta de rom

zahar pudra (100g)

Produse folosite in aceasta reteta

2,05 Lei
(TVA inclus)

Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate ...

2,05 Lei
(TVA inclus)

Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate. ...

2,05 Lei
(TVA inclus)

Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate ...

2,39 Lei
(TVA inclus)

Zaharul pudra Coseli este un zahar cu aroma de vanilie, ce asigura o dispersi ...