Cozonac de vara - de la Stefanela
Instructiuni
Intr-un castron se cerne faina de doua ori. Intr-o cratita la aragaz pe foc mic se incalzeste laptele in care se adauga zaharul si esenta de vanilie. In alt castron galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si esenta de portocala/lamaie. La acest pas se poate folosi telul sau mixerul pentru aproximativ 5 minute. Adaug peste faina maiaua/praful de copt/bicarbonatul, laptele incalzit in cratita si galbenusurile frecate bine. Amestec usurel si framant cu mana adaugand treptat grasimea calduta(unt si ulei), iar pe masura ce aluatul se leaga inmoi mana in grasime pana o incorporez pe toata. Framant bine 30 min impaturind aluatul si il las o ora si jumatate la crescut.Aluatul se intinde in forma de dreptunghi, se intinde umplutura peste, se infasoara sub forma de rulou si se intinde in tava usor rasucit. Pentru umplutura folosesc cacao, stafide, nuca si esente. Cozonacii se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte si se presara cu zahar. Se lasa la cuptor pana se rumenesc si se coc bine.
Maiaua: Intr-un castron se pune drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele caldut din cratita (sa nu fie fierbinte). Peste maia se presara o mana de faina si se lasa la cald 10-15 min pana se crapa faina de deasupra.
Extra: pentru cozonaci foarte pufosi se poate presara putin praf de copt/bicarbonat de sodiu in aluat.
Umplutura: peste pudra de cacao se adauga cateva linguri de lapte cald din cratita si un albus de ou. Se amesteca cu nuca sfarmata, rahatul taiat cubulete si presarat cu zahar pudra, stafide si esenta de rom pana se formeaza o pasta.
Ingrediente
1 kg de făină pentru cozonac
50 g drojdie
500 ml lapte 3,5% grasime
200 g unt și ulei (50ml ulei și 150 g unt topit)
250 g zahăr
zahar pudra 2 plicuri
5 galbenusuri
optional: praf de copt/bicarbonat de sodiu
3 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de la 2 lamai si o portocala
1 lingurita de sare
esenta de vanilie, portocala si lamaie
Umplutura:
Nuca
Stafide
Cacao
rahat după gust
esenta de rom
zahar pudra (100g)
Produse folosite in aceasta reteta
2,05 Lei
(TVA inclus)
Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate ...
2,05 Lei
(TVA inclus)
Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate. ...
2,05 Lei
(TVA inclus)
Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate ...
2,39 Lei
(TVA inclus)
Zaharul pudra Coseli este un zahar cu aroma de vanilie, ce asigura o dispersi ...